PRIOPĆENJE ZA JAVNOST STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE GRADA DONJEG MIHOLJCA

Dana 27. 04. 2020. godine u prostorijama male vijećnice dvorca Mailath održana je 6. sjednica Stožera civilne zaštite Grada Donjeg Miholjca. Nakon uvodnog pozdrava i otvaranja sjednice načelnik Stožera CZ-a Tomislav Brusač upoznao je prisutne članove s novim odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojima je cilj ponovno pokretanje gospodarstva i koje će se odvijati u tri faze.

Prva faza započinje dana 27. 04. 2020. godine. Odluke koje će imati utjecaj na rad i život u Gradu Donjem Miholjcu su omogućavanje rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra te nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz pridržavanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio…).

Nadalje, novim odlukama omogućen je rad knjižnice te knjižara. Isto se tako novim odlukama omogućuju treninzi sportašica i sportaša I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Uz svaku od tih Odluka od strane HZJZ-a izdane su detaljne Preporuke za sprječavanje širenja infekcije virusom COVID-19 kojih se poslovni subjekti moraju pridržavati prilikom obavljanja svojih djelatnosti.

S obzirom da je nedavno dopušten i samostalni sportski ribolov i određene kategorije lova te da se novim odlukama omogućuje rad puno većem broju poslovnih subjekata u odnosu na prijašnje razdoblje, obim provedbe mjera te kontrola njihovog provođenja od strane Stožera civilne zaštite značajno će biti povećan što zahtijeva dodatni angažman cijelog sustava Civilne zaštite. 

Nakon uvodnog dijela i upoznavanja s novim Odlukama Stožera CZRH-a, napravljena je i analiza stanja i provođenje mjera i odluka u svezi sprječavanja zaraze korona virusom u proteklom razdoblju kojom prigodom je izraženo zadovoljstvo činjenicom da na području Grada Donjeg Miholjca do sada nije bilo osoba zaraženih virusom COVID-19 što je zasigurno rezultat provedenih mjera i uloženog napora svih sudionika u borbi protiv zaraze korona virusom, kao i ozbiljnog i odgovornog ponašanja svih naših sugrađana koji su se pridržavali epidemioloških mjera i poštivali Odluke nacionalnog Stožera CZ-a.

Od posljednje sjednice Stožera CZ-a DM, uz redovitu kontrolu komunalnog redara i volontera CZ-a, na području Grada Donjeg Miholjca organizirane su u više navrata i zajedničke kontrole timova sastavljenih od djelatnika Ravnateljstva CZ-a, PU CZ-a Osijek, Policijske postaje Donji Miholjac i člana Stožera CZ-a GDM koji su izvršili kontrolu rada trgovina, pekarnica, javnih površina, dječjih igrališta, izletišta Stara Drava te rada tržnice. Prilikom svake kontrole nije bilo uočenih kršenja propisanih mjera kako od strane građana, tako niti od strane trgovaca odnosno odgovornih osoba u prodavaonicama. Rad je organiziran sukladno epidemiološkim preporukama HZJZ-a te se u svakodnevnom radu uspješno održavao socijalni razmak između građana.

Kako je poznato da je  starija populacija stanovnika posebno ugrožena kategorija, za vrijeme nadzora posjećen je i Dom za starije i nemoćne osobe Moj dom Majdenić kako bi se skrenula pozornost na pridržavanje svih mjera u cilju sprječavanja zaraze korisnika i osoblja doma.

Načelnik Policijske postaje Donji Miholjac Mario Pavin izvijestio je članove Stožera da u proteklom razdoblju od posljednje sjednice Stožera održane 10. travnja nije bilo dojava o kršenju mjera samoizolacije niti su redovitim kontrolama utvrđena kršenja samoizolacije kod onih osoba kojima je ista mjera određena. Na području Grada Donjeg Miholjca pod mjerama samoizolacije u ovom trenutku nalaze se 24 osobe od kojih su 5 osoba vozači teretnih vozila i isti se nalaze u za to predviđenom objektu. U međuvremenu je ukinuta obveza izdavanja propusnica za kretanje na području Osječko-baranjske županije te se izlazak s područja OBŽ-a kontrolira od strane PP Slatina na području Općine Čađavica.

Za informaciju građanima, od dana početka izdavanja propusnica do danas izdano je 284 običnih propusnica i 480 e-propusnica.

Vatrogasni zapovjednik Damir Šiplika izvijestio je prisutne o intervencijama, popravcima vatrogasne tehnike i o pripremama za novu protupožarnu sezonu kao i o epidemiološkim mjerama prevencije zaraze korona virusom u okviru vatrogasne postrojbe. U tom smislu pozivamo građane da odgovorno postupaju prilikom radova i paljenja korova na otvorenom i da takve radnje uredno prijavljuju DVD-u kako bi se spriječio nastanak požara.

Na kraju sjednice, a imajući u vidu veću gospodarsku aktivnost i kretanje građana, pozivamo građane i apeliramo na njihovu svijest i odgovornost da se i nadalje suzdržavaju od okupljanja u većem broju na javnim površinama i izletištima u prirodi te da se prilikom obavljanja svojih redovitih aktivnosti pridržavaju preporuka epidemiologa o održavanju socijalne distance u zatvorenim i otvorenim prostorima uz nošenje maski za lice i češće pranje ruku sapunom ili dezinficijensom. Samo na taj način zajedno ćemo uspjeti u nastojanjima da spriječimo širenje zaraze i da čuvajući sebe uspijemo sačuvati svoje najbliže kao i sve ranjive skupine društva. Ujedno svima zahvaljujemo na dosadašnjoj suradnji i odgovornom ponašanju u provođenju mjera koje imaju za cilj spriječiti zarazu virusom COVID-19.

Koristimo ovu priliku svim sugrađankama i sugrađanima čestitati nadolazeći međunarodni Praznik rada 1. svibnja te ih pozvati da za razliku od prijašnjih godina isti proslave u okviru obitelji bez slavlja i okupljanja na javnim površinama jer je još uvijek na snazi zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja više od 5 osoba na jednom mjestu.

Preporuka „Ostani doma“ još uvijek je najučinkovitija mjera širenja zaraze korona virusom.

 

                                                                                   Načelnik Stožera civilne zaštite

                                                                                                     Tomislav Brusač