PRIJEDLOG I PREPORUKE ZA MATURANTE

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske zaprimili su nekoliko upita upućenih od strane županijskih i gradskih stožera i individualnih upita vezanih uz održavanje okupljanja maturanata u svezi organizacije  obilježavanja završetka školske godine 2019./2020. odnosno Dana maturanata (tzv. „norijada“).

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske objavili su niz uputa koje se općenito tiču pridržavanja epidemioloških mjera za sprječavanje širenja koronavirusne infekcije. Sukladno tome, preporučujemo lokalnim, županijskim i drugim stožerima civilne zaštite da u suradnji s organizatorima  navedenih događaja pokušaju utvrditi sukladnost događaja s propisanim mjerama.

Zaprimljeni upiti su, čini se, spontanog karaktera te Stožer civilne zaštite RH nema uvid u mjesto odvijanja događaja, broj predviđenih osoba koje će se okupiti, niti ima uvid u organizacijske i funkcionalne elemente prostora okupljanja. Poznavanje navedenih elemenata nužan je preduvjet da bi se procijenilo epidemiološke rizike i sukladno njima propisale epidemiološke mjere zaštite zdravlja sudionika i organizatora.

Stoga preporučujemo županijskim i gradskim stožerima, kao i osobama koje su uputile individualne zahtjeve Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske da pokušaju usuglasiti sve potrebne elemente sigurnog organiziranja predmetnih događaja. Ako to neće biti moguće, preporučujemo da se proslava odgodi za vrijeme kada će to biti moguće učiniti.