28. OBLJETNICA AKCIJE BARANJA

Koordinacija udruga iz Domovinskog rata Valpovštine prilagodila je program obilježavanja 28. obljetnice vojnoredarstvene operacije Baranja uvažavajući aktualnu epidemiološku situaciju i preporučene mjere za prevenciju širenja virusa koji uzrokuje bolest COVID 19.

U znak zahvalnosti i sjećanja na hrabrost pripadnika 107. brigade Hrvatske vojske kod spomen obilježja u Baranji bez popratnih događanja organizirano je paljenje svijeća u dozvoljenom vremenskom razmaku po jedan predstavnik zbog specifičnih uvjeta:

                        9:30 sati – članovi obitelji poginulih HBDR-a

9:45 sati - Policijska postaja Belišće

                    10:00 sati - Zapovjedništvo 107.br HV

                    10:15 sati - Udruge iz Domovinskog rata

                    10:30 sati -  Gradovi

                    10:45 sati – Općine

 Pozivamo Vas da u 19:00 sati upalite svijeću  u svom domu

U akciji, kojom se prije 28. godina pokušao osloboditi tzv. baranjski trokut, 107. brigada HV-a imala je svoj najveći okršaj u pokušaju oslobađanja okupirane Baranje, odakle je Valpovština bila svakodnevno granatirana. U akciji vraćanja okupiranoga teritorija u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske sudjelovalo je oko 1.800 vojnika, poginulo je 15 pripadnika brigade: Miroslav Bošković, Kruno Bračevac, Mirko Culek, Slavko Ivić, Zlatko Ivić, Đenet Mujkić, Mario Rupić, Josip Sabol, Darko Strugačevac, Marin Šarac, Mirko Šimara, Branko Špoljarić, Željko Tomić, Josip Topić i Josip Vrbanić, nestalim se još vodi Mirko Šimara, a 85 je ranjeno. 


Ljubav prema domu i Domovini ljubav je prema bližnjem, obitelji, prijateljima, prema našoj tradiciji, običajima, kulturi, povijesti, vjeri .... prema svemu onome što nas je vodilo u obrambenom Domovinskom ratu, što nas čini narodom i ljudima. 

Danas, kada se cijela Hrvatska snažno bori protiv širenja koronavirusa pozvani smo slijediti ljubav, solidarnost i odricanje hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu kao i njihovu spremnost na žrtvu da bi spasili druge. 

Stoga vas pozivamo da budemo odgovorni, jer čuvajući sebe čuvamo i druge, a obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju i preporučene mjere za prevenciju širenja koronavirusa, zahvalimo minutom ponosne tišine u svom domu zapaljenom svijećom u prozoru, balkonu prisjetimo se onih koji akciju nisu preživjeli i budimo
PONOSNI NA SVE NJIH...