Osnovno školstvo

Osnovna škola August Harambašić

U sastavu Osnovne škole August  Harambašić Donji Miholjac djeluju Područna škola u Rakitovici, Osnovna glazbena škola u Donjem Miholjcu te Nastavno-športska dvorana površine 2107 m².

Povijest Škole seže u daleku 1805. godinu, a Škola od 1960. godine nosi ime donjomiholjačkoga pjesnika Augusta Harambašića. U školskoj 2009./10. godini Osnovnu školu „August Harambašić“ Donji Miholjac pohađa 553 učenika raspoređenih u 27 razrednih odjela, a Osnovnu glazbenu školu pohađa 74 učenika. U Školi radi 69 zaposlenika.

Unazad nekoliko godina škola je opremljena najsuvremenijim sredstvima (prijenosna računala, fotokopirni strojevi, grafoskopi, digitalni foto-aparati, računala, pisači, lcd-projektori, tv-prijamnici, kazetofoni, dvd-playeri, video-rekorderi), čitav je unutrašnji prostor klimatiziran, oko Škole je postavljen video-nadzor, a učenicima razredne nastave je u redovitoj nastavi dostupan internet. Velika sredstva su uložena i u knjižni fond pa u školskoj knjižnici danas postoji oko 7000 knjiga te pedesetak filmova i video-kazeta.

Škola pripada 1. generaciji Međunarodnih eko-škola u Republici Hrvatskoj te je 2009. godine po četvrti puta obnovila status eko-škole i primila Zelenu zastavu. Školski se prostor sustavno oplemenjuje ukrasnim biljnim vrstama, a u uređenju školskoga prostora sudjeluju učenici i djelatnici Škole.

Odgojno-obrazovni proces u Školi je na visokoj razini, a otvaranje Škole prema široj društvenoj zajednici, donjomiholjačkim udrugama i društvima te uska suradnja s roditeljima predstavlja neprocjenjiv korak koji izravno utječe na kvalitetniji i učinkovitiji odgojno-obrazovni rad.

Učenici i djelatnici Osnovne škole „August Harambašić“ Donji Miholjac već godinama uspješno sudjeluju na županijskim, međužupanijskim i državnim natjecanjima i smotrama na kojima postižu zapažene rezultate te samim time na najbolji mogući način predstavljaju svoju školu i svoj grad. Uspjesi su utoliko veći jer ih učenici i njihovi mentori postižu u različitim područjima, počevši od obrazovnih predmeta, preko športa, ekologije, glazbe, filmske umjetnost...

Ravnatelj: Vedran Aladić - telefon 031/492-281

E-mail: dmiholjac@os-aharambasica-donjimiholjac.skole.hr

Osnovna škola Hrvatski sokol - Podravski Podgajci

Osnovna škola Hrvatski sokol počela je sa radom 1999. godine. Školu pohađaju učenici iz Bočkinaca, Črnkovaca, Podravski Podgajaca i Svetog Đurđa.

U Črnkovicima se nalazi područna škola koju pohađaju učenici od 1.-4. razreda iz Bočkinaca i Črnkovaca.

Školske godine 2009./2010. upisano je  224 učenika u 16 odjeljenja. Učenici iz Bočkinaca i Črnkovaca dovoze se školskim autobusom, a nastava se odvija u dvije smjene. Osim redovne nastave, organizirana je izborna nastava iz vjeronauka, njemačkog jezika, informatike i prometne kulture. Također su organizirane izvannastavne aktivnosti: pjevački zborovi, recitatorska, dramska, novinarska sekcija, stolni tenis, tamburaši, dodatna nastava za napredne učenike i dopunska za učenike s poteškoćama u učenju.

Također, učenici su uključeni u izvanškolske aktivnosti u mjestima stanovanja: kulturno-umjetnička društva, sportske klubove, vatrogasna društva i sl.

Svake godine  povodom Božića, u suradnji s KUU "Napredak" Podravski Podgajci i Filozofskog fakulteta Zagreb - Odsjek za etnologiju u održavanju etnoradionice na kojima sudjeluju studenti navedenog Fakulteta s prof. Mandom Svirac.

Učenici Škole sudjeluju na natjecanjima kojima organizira Agencija za odgoj i obrazovanje na nivou Županije osječko-baranjske i Ministrarstvo odgoja i obrazovanja Republike Hrvatske.

Ravnatelj Krešimir Lagetar

Telefon: 031/621-250

E-mail: skola@os-hrvatskisokol-podgajcipodravski.skole.hr