UDRUGA GLJIVARA DONJI MIHOLJAC NA 11. MEĐUNARODNOJ SMRČKIJADI

Udruga gljivara Donji Miholjac sudjelovali su na 11. Međunarodnoj smrčkijadi u Umagu, gdje su kao predstavnici Slavonije i Baranje osvojili treće mjesto s gljivarskim specijalitetom u kotliću. Zahvaljujući upravo ovoj udruzi te njezinoj sve aktivnijoj ulozi u promicanju gljivarstva kao relativno mlade grane poljoprivredne proizvodnje, gljivarstvo na prostoru donjomiholjačkog kraja, ali i Slavonije i Baranje, u posljednje vrijeme doživljava uzlet.

Ekipa donjomiholjačkih gljivara ističe da su već prvi dan manifestacije u Umagu puno čuli i naučili na predavanju koje je održala doktorica znanosti Jasna Glamočija iz Beograda, a tema je bila “Gljive kao lijek”. S Glamočijom su donjomiholjački gljivari već ostvarili odličnu suradnju, koju planiraju produbljivati. Drugi dan okušali su se u gljivarenju na terenu, no u potrazi za smrčcima nisu imali previše sreće jer su zbog jakih vjetrova i topline gljive nestale. U priču su vješto uskočili domaćini, koji su prikupili nešto gljiva te postavili lijepu izložbu, a bilo je prilike i za bolje upoznavanje mikroskopije gljiva, o čemu je predavao Talijan Mario Zunga. 

Za mnoge je najzanimljiviji bio treći dan, kada su se gljivari natjecali u kuhanju kotlića od gljiva. Donjomiholjčani su se potrudili oko uređenja te su slavonski stol, osim namirnicama za kotlić i ponečim za goste, “ukrasili” domaćim specijalitetima: slaninicom, kobasicom, šljivovicom, kulenom, licitarskim srcima te medenjacima, a ekipu slavonskih kuhara gljivarskih specijaliteta predvodio je predsjednik Branko Kezerle s prepoznatljivim šokačkim šeširom.